Nordax Bank ger oss Förespelet

Published Categorized as företagsbank, Uncategorized
företagsbank nordax bank

Den ekonomiska oron i de svenska hushållen ökar i takt med stigande elpriser, dyrare livsmedel och höjda räntor. Förutom att det märks i plånboken, sätts även relationen på prov när marginalerna minskar och man måste prioritera bort allt fler saker i vardagen. Nu ska Nordax Bank hjälpa svenskarna att undvika onödiga bråk och få bättre relationer med Förspelet, ett kortspel som får par att prata pengar med varandra.

En ny undersökning från Novus och Nordax Bank visar att var fjärde svensk tror att deras relation kommer påverkas negativt av lågkonjunkturen. Och var sjunde tror att sexlivet påverkas negativt om man inte pratar ekonomi med sin partner – dubbelt så många kvinnor som män. 

– De flesta familjer kommer nog behöva prioritera hårdare än vanligt bland utgifterna den närmsta tiden och då är det så klart viktigt att detta görs rättvist. Det kan ju inte bara vara den ena partnern som ställer om. Är man då inte van vid att prata pengar kan det vara svårt att veta var man ska börja, ingen vill ju uppfattas som snål och tråkig. Då kan Förspelet vara ett bra sätt att komma igång, säger Hanna Belander, marknadschef på Nordax Bank. 

Förspelet är ett kortspel med 66 frågor om ekonomi som riktar sig till de som lever i en relation, med syfte att starta ett öppet och ärligt samtal om sin gemensamma ekonomi. Frågorna handlar om allt från hur man ser på sin partners ekonomiska sinne, till vad man irriterar sig på och vad man drömmer om. Undersökningen visar tydligt att ekonomi och romantik faktiskt hänger ihop, och partnerns syn på pengar kan dessutom påverka attraktionen i många relationer. Mest attraktivt är när den man lever med värnar för en jämlik ekonomi (63%) och att prata om den gemensamma ekonomi (47%). Nära var femte man anser dessutom att det är attraktivt när deras partner har ett eget sparande. 

 – Det finns garanterat något som skaver hos de flesta par när det gäller pengar. Nån tycker att hen betalar för mycket av de gemensamma utgifterna, nån annan att den man lever med har för dyra vanor. Att prata om detta är såklart bättre än att knyta handen i fickan och muttra irriterat för sig själv. Nu är vi dessutom på väg rakt in i lågkonjunktur, vilket gör det ännu mer angeläget, annars kommer oron lägga sig som en blöt filt över relationen. Att prata ut, säkerställa jämställdhet och planera långsiktigt kan till och med fungera som en lusthöjare, i alla fall om man tittar på siffrorna i undersökningen, säger Hanna Belander. 

För att visa hur det går till har Nordax Bank låtit Carina och Erik Berg testa spelet.

Förspelet kommer släppas i begränsad fysisk upplaga, men finns tillgänglig digitalt här.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet med undersökningen är att kartlägga om och hur relationen påverkas av en sämre ekonomi. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1284 intervjuer med personer som är gifta eller i en samborelation mellan 20 – 26 okt 2022.