Opti VD Jonas Hombert

Published Categorized as företagsbank, Uncategorized
di nordeas vd vi har fördelar

“På Opti känner vi dagligen en viss tacksamhet till de storbanker som lanserar konkurrenter till oss. Det gör oss lite stolta över att vi var först. Men framför allt är vi glada för att bankernas så kallade utmanare hjälper människor runt om i landet att förstå att det är helt naturligt att även råd om pengar och investeringar nu blir digitalt – så naturligt att till och med storbanken nu gör det! Det får människor att våga pröva dessa nya tjänster. Och vad väljer de då? Opti.

När vi frågar kunder varför de väljer Opti över banken så får vi nästan alltid samma svar: Enkelhet, pris och avkastning. Banken är fortfarande banken enligt dem: Deras digitala “rådgivare” ställer några generiska frågor och sen får man – precis som man alltid fått – förslaget att köpa en onödigt dyr blandfond/fond-i-fond som såklart bara innehåller bankens egna fonder. Same old, enda skillnaden att det nu är digitalt istället för av en tjänsteman på ett kontor.

I Opti-appen möter människor istället en helt annan enkelhet och upplevelse. Man märker att vi verkligen försöker förstå dem och deras ekonomi, och att vi kan ge personliga sparråd utifrån det. Och istället för en dyr bankblandfond så får man en personlig fondportfölj, där vi förhandlat ner priset på några av världens bästa fonder från *alla* fondbolag. En bättre tjänst, där vi hela tiden löser allt åt kunden.

För i slutändan så är storbankerna jätteduktiga – på att vara stora. De har otrolig kraft och inflytande, och de gör mycket bra för sina kunder. Men de enda innovationerna som vi sett de senaste 100 åren (som varit bra för oss som kunder) är mig veterligen bara bankomaten och BankID.

Storbankerna kommer fortsätta att vara en del av våra liv. Men jag tror inte att någon förväntar sig att nästa stora framsteg eller upplevelse kommer att komma därifrån. Och vad som sker nu är bara en repris på sagan om digital aktiehandel i början av 2000-talet; nykomlingen Avanza vann stort, tack vare överlägsen upplevelse och låga avgifter. Och det är precis vad Opti gör nu, i sagan om digital rådgivning och sparcoachning.

För framtiden är trots allt redan här! Den är bara lite ojämnt fördelad. Vi jobbar på att lösa det 👍.”

Mvh
Jonas Hombert, VD