Danske Bank får miljardböter

Published Categorized as företagsbank, Uncategorized
företagsbank danske bank miljard böter 02

Danske Bank, den största banken i Danmark, erkänner nu omfattande penningtvätt och accepterar att betala 2 miljarder dollar i böter till USA. Det rapporterar Reuters.

2017 avslöjades att misstänkta transaktioner från utländska kunder i åratal passerat genom Danske banks filial i Estland. Utländska medborgare, framförallt från Ryssland, påstods använda sina konton i banken för att tvätta och gömma pengar från brottslighet och korruption. Det handlade om belopp i miljardklassen.

Danske stämdes av den amerikanska staten, och har på tisdagen gjort upp med USA:s finansdepartement att betala 2 miljarder dollar, över 20 miljarder kronor, i böter.

Parallellt med brottsutredningen pågår också en process med den amerikanska finansinspektionen SEC. En stor del av pengarna som Danske ådömts att betala till finansdepartementet kommer att användas för att lösa även denna process.