Lunar köper Lendify

Published Categorized as företagsbank, Uncategorized
företagsbanker lunar lendify

Danska techbolaget Lunar köper Lendify och påskyndar sin nordiska expansion inom lån och sparande.

Affären sker genom en aktieväxling och Lunar. Det framgår av ett pressmeddelande. Bland Lendifys största aktieägare finns Richard Göransson, före detta ägare av Intrum, Håkan Roos, entreprenör och ägare av RoosGruppen samt tidig investerare i iZettle, Inbox Capital och AB Grenspecialisten. 

Erika Eliasson som jobbade sin första dag som Director på Kreab i går efter drygt fem år som vice vd för Lendify är positiv till affären.

– Matchen mellan Lendify och Lunar kommer att bli så bra. Och vi kommer att se fler av den här typen av sammanslagningar framöver. Det är en naturlig utveckling i en snabbt växande bransch, säger Erika Eliasson till Realtid.

Vad bidrar Lunar med?
– Dels har ju Lunar en europeisk banklicens, vilket inte Lendify har, dels har Lunar en bredare produktpalett än vad Lendify har.

Du ångrar inte att du har lämnat Lendify nu då?
– Nej, absolut inte. Jag ville verkligen gå vidare och jobba bredare med fintechfrågor, vilket jag kan göra nu. Men det är otroligt kul att jag fått vara en del av teamet som byggt upp Lendify.

-Vi har följt Lendify under lång tid och imponerats av deras kreditmodell och moderna sparandetjänster. Vi har ett stort insatt kapital och köpet av Lendify ger oss möjlighet att omsätta detta i utlåning och på så sätt accelerera vår nordiska tillväxt, säger Ken Villum Klausen, grundare och vd för Lunar Group i en skriftlig kommentar.

Enligt avtalet kommer Lunar att köpa Lendify med en låneportfölj på ca 300 miljoner euro och 40 000 aktiva spar- och lånkunder. De finansiella villkoren för transaktionen tillkännages inte., 

Lunar kommer i nuläget driva Lendify som en självständig plattform och erbjuda lån både under Lendifys och Lunars varumärke. Transaktionen inväntar myndighetsgodkännande och förväntas stängas i mitten av maj.

Lunar som grundades 2015 i Danmark har drygt 250 000 privata användare. Bland investerarna i bolaget finns Chr. Augustinus Fabrikker, Seed Capital och Greyhound Capital. Totalt har Lunar tagit in drygt 100 miljoner euro i investeringar och fick en europeisk banklicens 2019.